Mięso z kury



Mięso, które pochodzi od kury nazywamy mięsem drobiowym. Mięso z nich pochodzi przeważnie z kur mięsnych, ale także ubija się kury niosące jajka. Mięso to jest cenione przez wielu dietetyków ze względu na to iż ma mała zawartość tłuszczu oraz dość duża zawartość białka. Dlatego też jest bardzo popularnym pożywieniem na naszych stołach. Drób nie tylko jest spożywany jako gotowy produkt, ale także jako pół produkt, z którego wytwarzane jest bardzo wiele produktów mięsnych w tym pasztety. Sam drób można spożyć w różnych formach, w formie pieczonej, duszonej czy też smażonej. Samych dań z drobiu jest tysiące. Kury także świetnie nadają się do faszerowania różnego rodzaju farszem. Drób to również mięso, które można spożywać przy wielu chorobach, które odradzają spożywanie innego mięsa. Mięso to przygotowuje się szybko i bez większych problemów. Nie potrzebuje tak jak w przypadku wołowiny czy wieprzowiny dłuższego gotowania czy duszenia. Świetnie do tego rodzaju mięsa pasują różne sosy.